Forum Forum o grach Dragon Ball Strona Główna Forum o grach Dragon Ball
Najlepsze forum o grach Dragon Ball na konsole jak i inne platformy.
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

PS2 na HD

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o grach Dragon Ball Strona Główna -> Off Topic
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
maciek666
Super Saiyan 4
Super Saiyan 4


Dołączył: 30 Sie 2008
Posty: 772

PostWysłany: Sro Mar 18, 2009 4:53 pm    Temat postu: PS2 na HD Odpowiedz z cytatem

Hi all otóż dzisiaj przyszedł mi kabelek który zamówiłem niby jest to kabel który pozwala grać na PS2 na HD zamówiłem go na tej aukcji http://allegro.pl/item584806608_hdtv_kabel_component_playstation_ps2_najtaniej.html Tutaj piszą że to jest do PS2 i PS3 próbowałem podłączyć do TV tak ja xboxa ale jak biore na component to słychać aby dźwięk a nie ma obrazu. Kiedy probuje do monitora to nie ma żadnej reakcji pisze albo no signal albo zmienia sie na mode not support. Moze ktoś jakoś pomóc ?? Mam monitor Samsung 2032MW
_________________
DBZ AND NARUTO FOREVER !!!
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Sylwia



Dołączył: 11 Gru 2016
Posty: 67

PostWysłany: Nie Gru 11, 2016 7:03 am    Temat postu: Forumoteka.pl Odpowiedz z cytatem



Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
BeastUSSJ
Administrator
Administrator


Dołączył: 13 Paź 2008
Posty: 2614

PostWysłany: Czw Mar 19, 2009 1:03 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Postaram się poczytać o tym troszkę i ci pomóc,mam parę pytań:
1.Czy przestawiłeś w Bios'ie ps2 na odpowiednie wejście(settings przy uruchamianiu konsoli)?
2.Sprawdziłeś czy kabel działa wogóle na jakimś urządzeniu lub u kumpla na sprzęcie?
3.Takie pytanko:po co ci HD na Ps2?Trochę zbledniejesz jak zobaczysz tą grafę ale niektóre gry obsługują HD na Ps2 więc może różnicę zobaczysz.
4.Czy na TV na odpowiednim kanale działasz?W sensie HDMI Wink

_________________
<a href="http://eu.playstation.com/psn/profile/TheBeastUSSJ/"><img src="http://mypsn.eu.playstation.com/psn/profile/TheBeastUSSJ.png" border="0" /></a>
How could I let this happen to my son? He has sacrificed everything for me! And I have done nothing but ignore him! No! I won't give up on him! There is still time to change things!...........WHAAAAAAAAAAAAAA !!!!!!!!!
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
maciek666
Super Saiyan 4
Super Saiyan 4


Dołączył: 30 Sie 2008
Posty: 772

PostWysłany: Czw Mar 19, 2009 8:54 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No więc z tym biosem nie bardzo wiem o co kaman nie wiem nawet jak do biosa wejść. A kanał to ustawiam component na HDMI czarno jest jak odpala konsole. A na compenent słychać dźwięk przynajmniej.
_________________
DBZ AND NARUTO FOREVER !!!
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
BeastUSSJ
Administrator
Administrator


Dołączył: 13 Paź 2008
Posty: 2614

PostWysłany: Czw Mar 19, 2009 10:10 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Chodzi mi o to że:
1.Odpalasz konsole bez płyty.
2.Masz do wyboru Browser albo Settings(ustawienia).
3.Wchodzisz w settings.
4.Masz tam coś takiego jak colors,input(czy coś w tym sensie),można to przestawić na RGB,Y/Pb/Pr(czy coś takiego),spróbuj ustawić na te ostatnie.

Jeśli masz wciąż problem po ustawieniu wszystkiego poprawnie może to być wina kabla,podobno najlepsze są sony:
http://ecoustics.nextag.com/Sony-PS3-PS2-Component-627494759/ecoustics01/prices-html?nxtg=1e0a1c0559-4E358B12BB368BDF

Więc po dłuższym szukaniu znalazłem krótką instrukcję:
What you will need:

HDTV
PS2
Component Cable for PS2

Step one is to hook up the PS2 the way you have it hooked up now; coaxial, composite, or S-video. Turn on the PS2 without a disc in the drive. This will allow you to access the System Configuration menu.

Within this menu d-pad down to change the screen to 16:9, then d-pad down again to the output type. Here choose Yb/Pb/Cr instead of RCA. This will change the PS2 to component output.

Next hook the PS2 up to your component cable then to the component connectors on your HDTV. Switch the HDTV to the component input. You should see your PS2 System Configuration screen.

Przetłumaczę to krótko:
1.Odpal ps2 na starym kablu bez włożonej płyty po to żeby przestawić konfigurację(System Configuration).
2.Idź w dół i przestaw obraz na 16:9(normalnie jest Full screen albo 4:3).Znowu naciśnij dół i wybierz Yb/Pb/Cr.To zmieni wyjście na component.
3.Nie wyłączaj konsoli,zmień kabel na componet i włóż do wejścia HD na twoim TV(oczywiście tamten odłącz).Przełącz teraz na kanał HD.Powinieneś zobaczyć konfigurację konsoli(czyli miejsce gdzie byłeś wcześniej).

Jeszcze sprawa monitora(przeczytaj uważnie):
"Czy mogę podłączyć PS2 do monitora?"
Można poprzez kartę TV w komputerze, poprzez urządzenie VGABox lub przejściówkę na VGA (z tym, że gra musi wspierać tryb progresywny, czyli brak przeplotu obrazu lub taki tryb musi być wymuszony przez modchip). W pierwszym przypadku jakość jest tragiczna (rozmycie obrazu), w drugim i trzecim dają się we znaki "zęby".

P.S.Polecam poczytać parę rzeczy na tej stronie: http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/PS2generalfaq/strona15.php

_________________
<a href="http://eu.playstation.com/psn/profile/TheBeastUSSJ/"><img src="http://mypsn.eu.playstation.com/psn/profile/TheBeastUSSJ.png" border="0" /></a>
How could I let this happen to my son? He has sacrificed everything for me! And I have done nothing but ignore him! No! I won't give up on him! There is still time to change things!...........WHAAAAAAAAAAAAAA !!!!!!!!!


Ostatnio zmieniony przez BeastUSSJ dnia Czw Mar 19, 2009 10:33 am, w całości zmieniany 4 razy
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
maciek666
Super Saiyan 4
Super Saiyan 4


Dołączył: 30 Sie 2008
Posty: 772

PostWysłany: Czw Mar 19, 2009 10:23 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzięki zrobiłem jak mówiłeś i działą + dla ciebie Smile
_________________
DBZ AND NARUTO FOREVER !!!
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
martinez
DRAGON BALL MASTER
DRAGON BALL MASTER


Dołączył: 26 Paź 2008
Posty: 1643

PostWysłany: Pią Mar 20, 2009 7:48 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

BeastUSSJ - twoja wiedza robi wrazenie

mozesz mi napisac jakie gry odpalone na lcd będa wyglądały lepiej niz na zwykłym tv bo ja pare gier sprawdzałem i wyglądaja znacznie gorzej
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Sylwia



Dołączył: 11 Gru 2016
Posty: 67

PostWysłany: Nie Gru 11, 2016 7:03 am    Temat postu: Forumoteka.pl Odpowiedz z cytatem



Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
BeastUSSJ
Administrator
Administrator


Dołączył: 13 Paź 2008
Posty: 2614

PostWysłany: Pią Mar 20, 2009 10:32 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Lista gier które obsługują progressive scan:
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_HD_Enhanced_PS2_games
Masz tam napisane gry które można przestawić na progressive scan(480p).

Spójrzcie na ten kawałek:"The following is a list of PlayStation 2 games with support for HDTVs and EDTVs as well as the games that have a 16:9 widescreen mode. Generally, progressive scan mode is activated by holding the Triangle and Cross buttons down after the PlayStation 2 logo appears as the game loads or by enabling the progressive scan display mode in the game's options menu. Both methods work on a PlayStation 3 as well. You will need Component Cables for progressive scan mode."

Czyli:"Przedstawiona lista pokazuje gry obsługujące HD telewizory i EDTV(Enhanced-definition television-w lepszej acz nie tak dobrej jak HD)niektóre posiadają również funkcje 16:9 szerokiego ekranu.Generalnie,progressive scan można aktywować przytrzymowując trójkąt i krzyżyk po pokazaniu się się logo PS2 kiedy gra zaczyna się ładować,jest też możliwość przestawienia obrazu progressive scan w menu opcji gry(settings,options itd.).Obie metody działają zarówno na ps3.Potrzebujesz kabli komponentowych(Component Cables) do modu(opcji) progressive scan."

_________________
<a href="http://eu.playstation.com/psn/profile/TheBeastUSSJ/"><img src="http://mypsn.eu.playstation.com/psn/profile/TheBeastUSSJ.png" border="0" /></a>
How could I let this happen to my son? He has sacrificed everything for me! And I have done nothing but ignore him! No! I won't give up on him! There is still time to change things!...........WHAAAAAAAAAAAAAA !!!!!!!!!
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o grach Dragon Ball Strona Główna -> Off Topic Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz dodawać załączniki na tym forum
Możesz ściągać pliki na tym forum




Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group